Emmy Persson är bostadsägare nära nudiststranden och vill slippa följa naturisternas ”klädkod”. Se bakgrunden till konflikten i videon. Foto: SVT

Bostadsägare: Vill slippa följa naturisternas ”klädkod”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen står handfallna mellan naturistföreningen och bostadsägarna som båda vill nyttja Dragonuddens badstrand i Stöcksjö på var sina förutsättningar, trots att allemansrätten gäller. Bostadsägarna har byggtillstånd för en brygga på platsen, och helst av allt vill man att alla ska kunna samsas på den eftertraktade badstranden.

I Stöcksjö utanför Umeå finns badstranden Dragonudden, Västerbottens enda officiella nakenbad. Nakenstranden har funnits i 40 år och har i avtal med kommunen renhållits och skötts av Föreningen Umenaturist.

Men nu har beyggelsen kring området tätnat ordentligt till skillnad från tidigare då platsen låg avsides från bostadsområden, och medlemmar i naturistföreningen upplever att man inte längre kan slänga kläderna utan att allmänhetens badare, iklädda badkläder, också börjar söka sig till den natursköna stranden.

Bostadsägare bygger brygga

Knäckfrågan för kommunen, naturisterna och bostadsägarna just nu är om alla som vill bada på stranden verkligen måste bada nakna, eller om man kan samsas om platsen för de som också vill ha badkläderna på.

– Vi har inte ens vågat prova, men vi har fått tillstånd att att bygga en brygga där nere vid stranden, så när den blir klar så ska vi hålla oss där, säger Emmy Persson, husägare i området Solviken strax ovanför Dragonuddens badstrand.

LÄS MER: Kommunen: ”En gryende konflikt mellan naturister och boende”

Folk är rädda för nakenhet”

De bor bara ett par hundra meter från nakenbadet. Elva hushåll har nu fått tillstånd från kommunen för att bygga en brygga med båtplatser precis i anslutning till Dragonudden, men det är något som medlemmarna i Föreningen Umenaturist helst inte vill se.

– Folk är rädda för nakenhet. Så är det alltid, säger Katarina Jonsson i Föreningen Umenaturist.

Kan ni tänka er att bada någon annanstans nu när det här området börjar bli tätbebyggt?

– Jag vet faktiskt inte var det skulle vara, säger hon.

LÄS MER: Husförsäljning intill nudiststranden – lockar med strand ”inpå husknuten”

Ingen idé på ny nudiststrand

Umeå kommun, som äger marken, menar att man står handfallen och har i dagsläget inga svar på hur kommunen ska tackla tvisten. Allemansrätten, att alla får vistas på allmänna marker, gäller även på just Dragonuddens badplats.

– Ja, Allemansrätten gäller naturligtvis för det här naturistbadet också. Men naturisterna är ju på badet och de badar nakna och vill att det ska fortsätta vara ett nakenbad, säger Anders Linder, avdelningschef vid Umeå kommuns fritid och drift.

Vad gör kommunen nu, går det att hittar ett nytt bad?

– Jag tror inte att det blir en lösning i första hand att hitta ett nytt bad. Jag har ingen bra idé var man ska skulle kunna hitta det stället, säger han.

Vill slippa följa ”klädkoden”

Emmy Persson hoppas att man framöver ska kunna samsas om platsen och är övertygad om att att nakna och påklädda kan samsas på samma strand om man delar inställning, även om hon förstår att det skulle bli en omställning för naturistföreningen.

– För min del får de gärna vara där också, jag har absolut inget problem med dem så länge man slipper följa deras ”klädkod”, säger hon.

Du vill inte bada naken där?

– Helst inte, nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.