Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Linnea Vennström/SVT

Här granskar miljöinspektörer från Umeå kommun butikernas barnskydd mot farliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Farliga kemiska produkter som ska vara barnskyddade. Miljöinspektörer från Umeå kommun är ute och kontrollerar hur det ser ut i butikerna. Det gäller till exempel produkter som kan orsaka frätskador eller kemisk lunginflammation. 

– Det är allvarligt om ett barn kommer åt de här, säger Regina Ulfsparre, miljöinspektör på Umeå kommun.

Kommunens kontroller ska minska risken att små barn skadar sig. Miljöinspektörerna kontrollerar att butikerna följer regeln om barnskyddade förslutningar för förpackningen. Arbetet görs i samarbete med Kemikalieinspektionen, och är en del av ett nationellt projekt.

Förslutningen

Själva förslutningen ska vara så pass avancerad att det kräver en viss koordination för att öppnas.

– Butikerna ska själva hålla koll på att barnförslutningarna fungerar, säger Regina Ulfsparre, miljöinspektör på Umeå kommun.

Åtgärda fel

Vad gör ni om ni hittar en produkt utan barnskyddande förslutning?

– Det blir förbud att sälja produkten, säger Regina Ulfsparre.

Dessutom ska butiken kontakta leverantören som har ansvar för att åtgärda problemet. Butiken kan få betala en miljösanktionsavgift om produkten fortfarande står ute till försäljning.

I videon ovan får du följa med på en inspektion och se när kommunens miljöinspektörer hittar en flaska utan barnskyddande förslutning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man måste se till att barnförslutningen fungerar som den ska, säger Helena Hallgren, miljöinspektör på Umeå kommun. Foto: Linnea Vennström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.