Här knackar polisen dörr i Umeå – vill få fler att anmäla våld

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll knackar polisen i Umeå dörr på adresser runt om i stan. Polisen vill synliggöra våld i nära relationer och få fler att kontakta polisen om man misstänker att någon utsätts för våld i hemmet.

I hela landet anmäldes 38 700 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen under år 2021. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. När det gäller misshandelsbrott mot kvinnor så begicks brottet av en bekant i 82 procent av fallen.

Nu tar polisen i Umeå hjälp av polisvolontärer och besöker flera stadsdelar för att uppmärksamma våld i nära relationer. Man delar bland annat ut material med information som kan vara stöd för både offer och förövare.

– Vi vill att de som hör, ser eller misstänker att någon i dennes närhet far illa kontaktar polisen. Detta är ett brottsområde med höga mörkertal. Vi vill förhindra att människor utsätts för våld i hemmet, vi vill även förhindra att barn som lever i dessa hem ska bevittna våld, säger Maud Brodin Hansson i ett pressmeddelande.

Häng med polisen på dörrknackning i klippet.

Här kan du få hjälp

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.