Foto: SVT

Här njuter umeborna av den spegelblanka isen

Uppdaterad
Publicerad

Kristallklar is, strålande sol och någon minusgrad lockade massvis av umebor att knyta på sig skridskorna och glida ut på en frusen Nydalasjö under lördagen.

Den korta stund som SVT besökte Nydalasjön i Umeå så befann sig ett hundratal åkare på olika delar av sjön. Det var en strid ström av glada skrinnare som njöt av den blanka isen och strålande solen.

– Jag har aldrig sett isen så klar, säger en pappa som var där med sina barn.

Kolla in några av åkarna i klippet ovan.

Tips och råd för en säkrare skridskotur

Åk aldrig ensam Det kan vara mycket svårt att ta sig upp själv om isen brister. De flesta allvarliga olyckorna har varit med ensamma åkare, eller grupper om två där båda gått igenom isen. Helst bör man vara tre eller fler och se till så att man håller avstånd så att inte alla åker i om isen brister.

Använd ispik och isdubbar – ispiken fungerar som ett känselspröt för att testa att isen håller. Isdubbarna ska hänga runt halsen nära hakan så att de är lätt att komma åt dem snabbt. Glöm heller inte en kastlina för kamraträddning.

Studera området där du ska åka – ta med en karta och studera sjön eller vattendraget där du ska åka.

Åk nära kanten – genom att åka nära stranden har du kortare väg till fast mark om något slags tillbud skulle inträffa.

Ta med torrt ombyte – packa ett torrt ombyte i en plastpåse eller motsvarande som är försluten. Påsen packar du i en ryggsäck som då blir en viktig flythjälp om olyckan skulle vara framme.

Lämna färdmeddelande – meddela din färdväg till en anhörig samt när du beräknar att vara tillbaka.

Behåll lugnet om isen brister – om olyckan är framme och isen brister är det viktigt att andas lugnt. Vänd dig i den riktning där du kom ifrån och arbeta metodiskt med hjälp av isdubbarna för att ta dig ur vattnet mot säker is.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.