Foto: Privat

Här åker de månskensskridskor: ”Stor naturupplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Marianne Lindgren från Tärnaby, i Storumans kommun, åkte under onsdagen skridskor i månskenet på Västansjön.

– Det blir en extra dimension att åka i månljus. Det är en stor naturupplevelse, säger Marianne Lindgren.

Snön lyser med sin frånvaro på många håll i Västerbottens län. Men detta glädjer många skridskoentusiaster.

– Det är helt otroliga isar nu. Jag tar alla tillfällen att åka. Men eftersom jag jobbar på dagarna måste jag åka på kvällarna. Nu var det fullmåne och så himla fint, säger Marianne Lindgren.

Tjockleken på sjön uppskattar hon till fyra centimeter. Marianne Lindgrens kompis som hon åkte med hade samma dag åkt på samma ställe i dagsljus. Marianne Lindgren vill uppmana de som är ovana att inte ge sig ut på sjön på kvällarna.

– Om man inte känner till sjön så ska man åka med någon som gör det. Vi känner till den här sjön och vet var man ska vara försiktig till exempel där det är strömt och där det finns utlopp. Sedan åker vi bara längs land och har med oss isdubbar och säkerhetslinor, säger Marianne Lindgren.

I videon, längst upp i artikeln, kan du se åkningen på den blänkande sjön.

Tips och råd för en säkrare skridskotur

Åk aldrig ensam Det kan vara mycket svårt att ta sig upp själv om isen brister. De flesta allvarliga olyckorna har varit med ensamma åkare, eller grupper om två där båda gått igenom isen. Helst bör man vara tre eller fler och se till så att man håller avstånd så att inte alla åker i om isen brister.

Använd ispik och isdubbar – ispiken fungerar som ett känselspröt för att testa att isen håller. Isdubbarna ska hänga runt halsen nära hakan så att de är lätt att komma åt dem snabbt. Glöm heller inte en kastlina för kamraträddning.

Studera området där du ska åka – ta med en karta och studera sjön eller vattendraget där du ska åka.

Åk nära kanten – genom att åka nära stranden har du kortare väg till fast mark om något slags tillbud skulle inträffa.

Ta med torrt ombyte – packa ett torrt ombyte i en plastpåse eller motsvarande som är försluten. Påsen packar du i en ryggsäck som då blir en viktig flythjälp om olyckan skulle vara framme.

Lämna färdmeddelande – meddela din färdväg till en anhörig samt när du beräknar att vara tillbaka.

Behåll lugnet om isen brister – om olyckan är framme och isen brister är det viktigt att andas lugnt. Vänd dig i den riktning där du kom ifrån och arbeta metodiskt med hjälp av isdubbarna för att ta dig ur vattnet mot säker is.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.