”Vi är här för att visa vår frustration” – se protesterna utanför regionhuset i Umeå Foto: SVT

Här protesterar vårdpersonal i Umeå: ”Har slitit i ett år utan kompensation”

Publicerad

Vårdpersonal från infektions- och neurologavdelningen vid sjukhuset i Umeå är förbannade. På torsdagen marscherade ett upprört gäng mot Regionhuset för att visa sitt missnöje mot regionledningen. De vill ha kompensation för sitt slit med vården av covidpatienter.

Se personalen tåga mot regionhuset i klippet och hör både kritiken och svar från regiondirektören.

– Vi har slitit ett helt år utan att få någon kompensation. Vi känner oss svikna och frustrerade, säger sjuksköterskan Miahabo Berkelder.

För en vecka sedan fick den ordinarie personalen vid infektionsavdelningen och neurologavdelningen i Umeå veta att personal ska omplaceras dit för att möjliggöra fler vårdplatser.

De sjuksköterskor som omplaceras kommer få 4 000 kronor extra i veckan som ersättning för omplaceringen. Samtidigt blir den ordinarie personalen utan. Omplacerade undersköterskor ska få 2 000 extra i veckan, de ordinarie inte en krona extra – nåt som lett till stora protester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.