Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi måste gå mot att inte äga sin egen bil” säger hållbarhetsstrategen Johanne Lindgren om Bostadens pilotprojekt med cykel- och bilpool. Foto: Magnus Andersson/TT, Daniel Marklund/SVT

Här ska Bostaden starta sin första bil- och cykelpool

Uppdaterad
Publicerad

På stadsdelen Ålidhem i Umeå växer nya bostäder fram. I samband med detta kommer Bostaden för första gången att erbjuda en cykel- och bilpool för sina hyresgäster.

Det kommunala bostadsbolaget kommer anlita en extern aktör för att driva bilpoolen, men garanterar ändå attraktiva priser för sina hyresgäster. Finansieringen är inte klar men Bostaden räknar inte med att satsningen ska gå med vinst.

Däremot ser Johanne Lindgren, hållbarhetsstrateg på Bostaden, att verksamheten har ett annat vinstvärde.

– Det är en del i en hållbar omställning för ett bättre Umeå. Vi behöver följa med utvecklingen och förenkla för våra hyresgäster att kunna bli klimatsmarta.

Projektet är fortfarande i ett tidigt skede och ännu finns inga detaljer kring hur det kommer fungera praktiskt för de boende. Tanken är i alla fall att fler hyresgäster än de som flyttar in i de nybyggda husen ska ha möjlighet att hyra bil eller cykel.

I klippet ovan hör du hållbarhetsstrategen Johanne Lindgren berätta om pilotprojektet.

En bilpool innebär att ett antal personer samsas om en eller flera bilar. Finessen är att du bara betalar för bilen då du använder den. I en bilpool får du tillgång till nya, bensinsnåla, säkra och bra försäkrade bilar.

Källa: Transportsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer