Elbilsladdning väntas få ökad efterfrågan hos hyresgäster i länets bostadsbolag. Foto: Johan Nilsson/TT

Lista: Så planerar bostadsbolag i Västerbotten för laddplatser

Uppdaterad
Publicerad

Bostaden satsar på laddplatser för elbilar i samband med nyproduktioner, vilket du kan se mer om här. Vi kollade med andra bostadsbolag i länet för att höra hur deras framtidsplaner ser ut för att erbjuda laddplatser.

Balticgruppen

Förvaltar 126 lägenheter i Umeå och har inga planer för att erbjuda sina hyresgäster laddplatser i dagsläget. Däremot förvaltar man cirka 300 000 kvadratmeter lokaler och där har man ett större fokus på att erbjuda denna möjlighet.

– Vi deltar i ett pilotprojekt som bygger på UbiGo. Vi tycker att man ska tänka i mobilitetshubbar, säger Roger Granberg, fastighetschef på Balticgruppen.

Ubigo är en tjänst med allt resande i en app där man bland annat kan boka pool- och hyrbilar. En mobilitetshubb kan beskrivas som en plats som rymmer olika möjligheter för resor och transport.

Heimstaden

Förvaltar cirka 1 600 lägenheter i Umeå. De har dragit igång ett rikstäckande arbete för att installera laddstationer i samtliga regioner. De cirka 150 laddstationer som ska rullas ut under 2021-2022 omfattar deras befintliga bestånd och inte nyproduktioner.

Nordvestor 

Förvaltare för cirka 45 hushåll och 70 företagskunder i Skellefteå. I Citykompaniets nya parkeringshus erbjuds offentliga laddplatser och planer finns för övrigt bestånd.

– Till vårt nybygge ”Oxen” kommer det erbjudas laddplatser, och vi har även planer på att installera laddplatser i våra befintliga byggnader, säger Pär Kågström, förvaltare på Nordvestor.

Lerstenen

Har tillgodosett företagens efterfrågan på laddplatser. Under sommaren 2021 installeras de första laddboxarna i bostadsbeståndet. Faller det väl ut och all teknik fungerar som det är tänkt så är tanken att installera samma modell i större skala på fler fastigheter, så länge det finns en efterfrågan.

– Vi tror efterfrågan kommer vara ökande men lite trevande, säger förvaltningschef Mattias Forsström.

Lycksele Bostäder

Erbjuder inte laddplatser för sina hyresgäster idag då efterfrågan varit för låg. Dock ser de att behovet kommer öka under kommande år.

– Vi har överlag brist på parkeringsplatser i dagsläget och har på många fastigheter ”markbrist” för att skapa nya. Det medför att vi kommer att titta på lösningar på befintliga motorvärmarplatser. Kan inte svara på när detta blir verklighet, säger fastighetschef Patrik Linder.

Skebo

Erbjuder laddplatser för sina hyresgäster vid efterfrågan.

– Vi ser en ökning av både frågeställning och rena beställningar av laddplatser för fordon, säger Sonny Lindgren som är ansvarig för laddinfrastrukturen.

Umluspen i Storuman

Erbjuder inte laddplatser för sina hyresgäster i dagsläget. Idag bedöms det finnas en överkapacitet i kommunen. I dagsläget är fyra nya laddare inplanerade att byggas under 2022.

– Eftersom elbilsomställningen nu går ganska snabbt framåt, så tittar vi på att börja erbjuda laddplatser, men vi har i dagsläget ingen efterfrågan från våra hyresgäster, säger vd Anders Karlsson.

Vilhelmina bostäder, Vibo

Idag finns det inga hyresgäster som har valt en laddplats. 

– Då efterfrågan är så pass låg har vi beslutat oss för att ha en reaktiv inställning och bygga laddplatser när de efterfrågas. Vilket innebär att omvandla befintliga motorvärmarplatser till laddpunkt. Ser vi att efterfrågan förändras kommer vi att ta nya beslut om hur vi ska förhålla sig till frågan, säger Maria Philipsson på Vibo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.