Johanne Lindgren, hållbarhetsstrateg på Bostaden i Umeå, i det nya parkeringsgaraget på Ålidhem. Foto: Daniel Marklund / SVT

Så ska Bostaden i Umeå ladda för framtiden – planerar för elbilar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elbilar väntas explodera de närmsta åren. Nu måste bostadsföretagen fundera på hur laddplatser ska ordnas till sina hyresgäster. SVT Nyheter Västerbotten fick följa med hållbarhetsstrategen på Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden för att se hur de förbereder sig på den väntade utvecklingen.

Bostaden har idag 8 500 parkeringsplatser varav 4 500 är motorvärmarstolpar. Hittills har efterfrågan för laddplatser varit låg och för de hyresgäster som önskat har man hittat lösningar. Men efterfrågan väntas öka den närmsta tiden. 

– Det finns prognoser som säger att 50 procent av personbilsflottan kommer vara laddbar till år 2030. Om den prognosen skulle stämma överens med Bostadens hyresgäster så är vi uppe i ungefär 4 000 laddplatser, säger Johanne Lindgren, hållbarhetsstrateg på Bostaden.

Satsar på nyproduktioner

För att bädda för den väntade utvecklingen satsar Bostaden på införande av laddplatser i nyproduktioner då det är mest kostnadseffektivt. Då har man redan elektriker på plats och kan göra installationer i större skala. Men tanken är också att det ska införas på redan existerande områden.

Kommer det vara dyrt för elbilsägare att få tillgång till de här platserna? 

– Det här ska vara lösning som finns för alla likt ett boende. Det är priser som vi får sätta utifrån hur marknaden ser ut och att vi är ett allmännyttigt bostadsbolag.

Följ med in i det nya parkeringsgaraget på Ålidhem i klippet ovan där Bostadens hållbarhetsstrateg berättar varför man vill satsa på så kallade laddningskluster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.