Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns studiehandledare på plats” – hur eleverna ska klara sin utbildning på distans förklarar biträdande gymnasiechef Birgitta Lindström i klippet. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Lösningen för att hålla kvar eleverna i inlandet – gymnasieutbildning på distans testas i Malå och Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Många elever lämnar inlandskommunerna när de börjar gymnasiet. Nu testas ett annat sätt att hålla kvar ungdomarna – en ny sorts gymnasieutbildning på distans i Malå och Arjeplog.

Drygt hälften av Västerbottens kommuner har inget eget gymnasium. För ungdomarna innebär det att de måste pendla eller flytta när de börjar gymnasiet.

Inlandskommunerna vill försöka behålla ungdomarna längre hemma och har efterfrågat en gymnasieutbildning på distans. Nu ska detta testas. Till hösten ska två elever från Malå och fyra från Arjeplog börja en unik lärlingsutbildning med hjälp av fjärrundervisning mot Skellefteå.

– Den här varianten där man får vara kvar där man kommer ifrån tror jag nog att de är ensamma om i landet, säger Linda Rudolfsson, utbildningsstrateg vid Region Västerbotten.

Kommunalrådet: ”Saknar ungdomar”

Det nya fjärrgymnasiet i Skellefteå erbjuder än så länge bara lärlingsutbildningar. Men med fler utbildningar på distans det kan så småningom innebära att fler ungdomar stannar kvar tror kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

– Nu har vi har ett ålderspann där vi i stor utsträckning saknar ungdomar. Om vi kan behålla fler och ge dem en vettig utbildning här är det bra för hela kommunen, säger Lennart Gustavsson.

Hoppas fler väljer distansstudier

Kommunalrådet hoppas att fler nior ska börja välja den nya möjligheten.

– Långsiktigt vill vi säkra personal för vårt näringsliv och vår offentliga sektor, säger Lennart Gustavsson (V).

Hur eleverna ska klara sin utbildning på distans förklarar biträdande gymnasiechef Birgitta Lindström i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.