Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad gymnasieelever på Malgomajskolan tycker om stipendiet på 750 kronor i månaden. Foto: Ante Fahlén

Elever i Vilhelmina och Storuman får pengar för att gå gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan hösten 2022 får varje elev 750 kronor per månad för att de valt Malgomajskolan, Luspengymnasiet eller Tärnaby alpina gymnasium. Det är en nystartad satsning som ska hålla kvar ungdomar i kommunerna.

– Jag kan absolut förstå att det kan skapa debatt, säger Eva Flodin, förbundschef för Södra Lapplands gymnasieförbund. 

Stipendiet började gälla hösten 2022 och gäller alla elever som väljer och tackar ja till Malgomajskolan i Vilhelmina, Tärnaby Alpina gymnasium eller Luspengymnasiet i Storuman. Det var Sveriges radio först med att berätta om. Möjligheten att få stipendiet är ett försök att få ungdomar att bo kvar på orterna.

– I grund och botten handlar det om att stimulera och motivera våra elever. Ur ett helhetsperspektiv behövs det för att underlätta för familjelivet och för att kunna fortsätta erbjuda ett brett gymnasieutbud, säger Eva Flodin, förbundschef Södra Lapplands gymnasieförbund.

Grannkommunen förstående

I Lycksele kommun går över 600 gymnasieelever från flera olika kommuner i Västerbotten och det finns förståelse över att det är svårt att hålla kvar ungdomar.

– Jag förstår och respekterar att man försöker behålla ungdomarna och att det är bra att det finns ett utbud av utbildning. Samtidigt är det viktigt med fritt gymnasieval, säger Ellinor Häreskog, verksamhetschef för Utbildningscentrum i Lycksele.

Förutsättningarna för att man ska få stipendiet är att man tackar ja till en gymnasieutbildning i Storuman eller Vilhelmina och att man inte har ogiltig frånvaro – då riskeras stipendiet att dras in.

Gäller bara förstaårselever

I nuläget är det enbart elever i första årskursen som fått ta del av bidraget, något som Flodin kan förstå upprör de som nu går andra och tredje året.

– Jag kan absolut förstå att det kan skapa debatt, men det här är en reform och ur ett helhetsperspektiv gynnar det kommunerna, och det kanske man har svårt att se som ungdom.

Hör vad gymnasieelever på Malgomajskolan i Vilhelmina tycker om stipendiet i klippet ovanför.

I klippet nedanför: Enligt Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert, kan det vara ett regelbrott att locka elever med pengar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert, berättar om hur kommuner använder pengar för att locka till sig elever. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.