Kameror för parkering i parkeringshusen utreds

Publicerad

Snart kan det bli enklare att betala parkeringen i länets parkeringshus. I Umeå tittar man på en lösning med kameror som automatiskt checkar in och ut bilen. Systemet finns redan i Skellefteå, men har stött på en del problem. 

– Är man registrerad kund så öppnas bommen automatiskt. Det funkar ganska bra, men du kan inte ha snö på regskylten till exempel, säger Anna Burén, verksamhetschef för parkering i Skellefteå kommun.

Att slippa strula med krångliga parkeringsautomater är en av fördelarna med kamerasystemet, som håller koll på när du kör in och ut ur parkeringshusen. En annan är att du betalar för den tid du stått, varken mer eller mindre.

Systemet finns sedan 2016 vid Brinkens parkeringshus och vid flygplatsen i Skellefteå. Men det har visat sig finnas svagheter.

– Det svåraste för oss är Brinken. När solen är så låg som den är nu så blänker det in och gör det svårt för kameran att läsa registreringsskylten. Men det finns kort som man kan använda istället, om man inte vill sopa av snö eller har problem med solen, säger Burén.

Umeå tittar på liknande system

I Umeå är en liknande lösning högintressant, dels för att göra det lättare för kunden, men också för att p-bolaget spar in på kontrollerna. Det sköter istället kamerasystemet.  

– Det är någonting som definitivt kommer på sikt. Då har vi koll på vilka bilar som är inne i parkeringshuset, säger Elin Pietroni som är vd för Umeås kommunägda parkeringsbolag Upab.

– På sikt behöver vi färre fysiska automater, forsätter hon.

Innebär det också färre anställda? 

- Nej, det handlar inte om det. Men däremot kan vi hantera mer parkering på färre personal.

Många frågetecken

Än finns ingen konkret plan för när kameror ska införas. Det finns för många frågetecken, menar Elin Pietroni och pekar bland annat på problemen som upplevs i Skellefteå. 

– Hela parkeringsbranschen är väldigt nyfikna på detta. Men det här är naturligtvis förknippat med väldigt mycket integritetsfrågor som vi känner att vi behöver få bättre koll på först.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer