Foto: Susanne Tallbom/TT

Här skriker hundra barn vårskriket på berget

Uppdaterad
Publicerad

På söndag firas Valborgsmässoafton, vilket många förknippar med att fira in våren och ljuset. Vad passar då inte bättre än ett riktigt vårskik à la Ronja Rövardotter. Ett sådant skrik gjorde lågstadiebarnen på Rödängsskolan i Umeå traditionsenligt under fredagen – och det hördes långa vägar.

– Det har under flera års tid varit en tradition att alla barnen från förskoleklass upp till klass tre på Rödängsskolan går upp på Rödberget sista skoldagen innan Valborg, säger Susanne Tallbom som bor nedanför berget.

På Rödängsskolan går omkring hundra barn och uppe på berget sjunger de ett antal vårvisor innan de därefter hälsar våren välkommen genom att skrika. Ett av Susannes egna barn deltog i vårtraditionen, och Susanne berättar hur traditionen går till.

– Barnen skriker två gånger. Först skriker de en gång innan de tystnar och därefter skriker de en gång till. Tanken är att skriket ska få isen att lossna så att våren kan komma in.

Susanne Tallbom och hennes familj bor i ett bostadsområde, uppskattningsvis 300 meter från berget, men trots avståndet hördes fredagens vårskrik klart och tydligt och Susanne lyckades fånga det på film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.