Foto: Här är robotarba som går att träffa på biblioteket i Åsele framöver.

Här lär sig barn programmera robotar

Uppdaterad
Publicerad

På biblioteket i Åsele träffas Medieklubben varannan vecka och nytt är att gänget fått sällskap av två robotar.

– Barnen får styra robotarna och ha roligt samtidigt som de lär sig programmering och problemlösning, säger skolbibliotekarien Carina Nilsson.

Den ena roboten är i storlek som en grapefrukt och den andra är uppbyggd av flera baseboll-stora bollar. Robotarna kan röra sig åt alla möjliga håll, spela musik och blinka. Bakom den festliga ytan gömmer sig en kunskapsfunktion.

– Barnen ger robotarna koder som talar om roboten vad den ska göra. Den ena går att styra via en app, säger Nilsson.

LÄS MER: Brist på programmerare – saknas 30.000

Medieklubben är öppen för alla men barnen som kommer dit brukar vara mellan 8-12 år gamla. Skolbibliotekarien betonar att programmering finns med i skolans läroplan.

– Undersökningar har visat att unga idag blir sämre på läsförståelse men även på att tänka logiskt. Via programmering får barnen öva sig på logiskt tänkande, säger hon.

LÄS MER: Programmering allt viktigare i skolan

Nilsson berättar att Medieklubben startade för att bredda begreppet bokklubb. På medieträffarna går de igenom olika typer av historisk berättande.

– Man kan säga att det här blir som ett matematiskt berättande, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.