Sandra Hindskog, grundare till ”Tjejer kodar”. Foto: SVT

Brist på programmerare – saknas 30.000

Uppdaterad
Publicerad

IT och digitalisering utvecklas i snabb takt och arbetet att utbilda kompetent personal hänger inte med. Bristen på programmerare är påtaglig och nu vill utbildningarna locka fler studenter – framförallt tjejer.

Det är stor efterfrågan på programmerare i Sverige. Bara i år saknas 30.000 programmerare och om fyra år kommer det behövas närmare 60.000. En programmerare kan arbeta med allt ifrån dataspel till avancerade styrsystem för tillverkning i industrin.

LÄS MER: Så ska bristen på programmerare lösas

Det finns flera stereotypa bilder för hur en programmerare arbetar. En föreställning kan vara att programmerare sitter i en källare under Googles huvudkontor, stirrar in i en skärm och trycker på knappar. Henrik Björklund, programansvarig för datavetenskap vid Umeå universitet, tror att det bidragit till få sökande.

– Det är mer socialt än folk tror. Man pratar med beställare, designar, löser problem och får vara kreativ. Det är först när man gjort allt det där som man skriver koden, säger Björklund.

Vad beror det på att fler programmerare behövs?

– Det är väldigt hög efterfrågan just nu, vi digitaliserar allt mer och när vi gör det så räcker det inte med standardlösningar som går att ladda ner. Oftast måste man skriva koderna själv och bygga från grunden, förklarar Björklund.

LÄS MER: Stor brist på programmerare – kvinnor lockas till yrket

Det finns en outnyttjad reserv med få tjejer som söker sig till branschen. SVT:s Godmorgon Sverige har gästats av Sandra Hindskog, grundare till ”Tjejer kodar”, som förklarade vad hon tror det kan bero på. 

– Jag tror att det är färre kvinnor som kommit i kontakt med programmering och teknik under sin uppväxt och skolgång. Att man inte har fått testa och se att det är kul och kreativt, säger Hindskog.

På Umeå universitet finns följande kurser där man lär ut programmering: Civilingenjörsprogrammet datavetenskap, Kandidatprogrammet i datavetenskap, Civilingenjörsprogrammet interaktion och Systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design/ interaktion/ innovation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.