Foto: Pontus Lundahl /TT

Så ska bristen på programmerare lösas

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på programmerare har under en längre period varit stor – och kompetensbristen ökar. Nu väljer man att ta till ett nytt grepp för att se till att fler utbildas inom programmering – och att det sker snabbt.

Som en lösning på problemet väljer samhälls- och industriutvecklaren Midroc tillsammans med utbildningsföretaget Academy, att erbjuda en intensivutbildning som riktar sig till bland annat dem i Umeå. På bara tolv veckor ska programmerarna ha fått sin utbildning och därefter erbjuds de arbete inom samma koncern som leder utbildningen.

LÄS MER: Ny gymnasieutbildning i programmering

– Kompetensbristen inom IT och specifikt inom fastighetsautomation är en stor utmaning för hela branschen där vi är många som slåss om samma kandidater, säger Camilla Nöjd, HR-chef på Midroc Electro, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Stor brist på programmerare – kvinnor lockas till yrket

Enligt IT&Telekomföretagen kommer det att saknas omkring 60.000 personer med rätt IT-kompetens inom fyra år.

Kompetensbristen uppges bero på digitaliseringen, men nu hoppas man att den nya intensivutbildningen ska hjälpa till att råda bot på bristen. Femton personer kommer att utbildas inom programmering med särskilt fokus på fastighetsautomation. Utbildningen startar i Stockholm i oktober i år och därefter kommer deltagarna att placeras i Umeå, Örebro, Tranås, Västerås, Borlänge och Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.