En del barn kan skrämmas av skyddsutrustningen, annars har reaktionerna bara varit positiva, berättar överläkare Staffan Berglund. Foto: Stefan Brännström/SVT

Här testas alla barn för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn som läggs in på någon av de fyra barnavdelningarna på Västerbottens sjukhus testas för coronaviruset. Det har man gjort sedan i april, men få barn är smittade.

– Av 700 patienter har bara fyra-fem stycken testat positivt, säger Staffan Berglund, överläkare och medicinsk chef för barn- och ungdomscentrum på Region Västerbotten.

Beslutet att testa alla barn som läggs in togs snabbt när pandemin nådde Sverige, berättar Staffan Berglund.

– Vi visste att det här var en smittsam sjukdom. Det fanns en stor rädsla, så vi började med våra tester tidigt. I början var det ett problem att det fanns för lite utrustning, men nu har det kommit igång bättre, säger han.

Coronaviruset i Västerbotten

”Skyddsutrustningen kan vara otäck”

Reaktionerna från föräldrar och barn har varit mestadels bra, menar Staffan Berglund.

– Det kan vara otäckt med skyddsutrustningen, den skrämmer en del barn. Men vi har professionell personal som tar hand om provtagningen, vi har fått in en bra rutin. 

Hör Staffan Berglund i klippet om varför man testar alla barn som läggs in på sjukhusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet