I Västerbotten är det bara 36 procent som erbjuds ett förstabesök inom 30 dagar. I riket som stort ligger siffrorna på 81 procent. Det visar en rapport från Socialstyrelsen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
– Köerna finns bara i Umeåområdet och det rör sig uteslutande om ADHD och autism-utredningar, säger Annelie Lindström som är verksamhetschef för Barn och ungdomspsykiatrin i Västerbotten.
– En av orsakerna till körerna är att man screenat av hela länet på barn med just de här symptomen och att man prioriterat små barn och de som är på väg att fylla 18 år. En annan orsak har varit att man inte haft tillräckligt med kompetent personal som kan göra adhd och autismutredningar, fortsätter hon.
Den nationella vårdgarantin säger att man ska få vård inom 90 dagar, men 2009 kom SKL och regeringen överens om en särskild satsning för barn och unga med psykisk ohälsa som innebär att ett förstabesök ska erbjudas inom 30 dagar.
De landsting och regioner som når målen får ekonomiska stimulansmedel.
– Nu ska vi upphandla fler privata företag för att komma ikapp med köerna och vi ska anställa fler sjuksköterskor, säger Annelie Lindström.