Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Farligt om du inte vet vad du gör” – se när mekanikerna utbildas i Umeå och hör om riskerna med elbilar. Foto: Nader Sedehi/SVT

Livsfarligt att meka i elbilar på fel sätt – nu utbildas bilmekaniker

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara livsfarligt att meka med elbilar på fel sätt. Samtidigt får verkstäder in allt fler elbilar för lagning och reparation. Nu utbildas bilmekaniker i Umeå och övriga landet i hur man säkert hanterar elbilarna.

– Gör du fel kan det bli dödlig utgång, säger Magnus Sikström som utbildar mekanikerna.

Antalet elbilar ökar i hela landet. 2021 fanns 300 000 laddbara bilar i landet, en ökning med 68 procent sedan 2020. I Västerbotten har antalet elbilar fördubblats.

Nu behöver bilmekanikerna utbildas i hur man hanterar elbilarna. Bilarna ställer nya krav på verkstadspersonal och fel hantering kan få livsfarliga konsekvenser. 

– Det är viktigt att man gör en säkert frånkoppling innan man börjar skruva i bilarna, säger Magnus Sikström, utbildningschef hos verkstadsutbildningsföretaget ProMeister.

Farligt med hög spänning

– Det är elen eller den höga spänningen som är farlig. Det är uppemot 800 volt på vissa bilar så det är hög spänning, fortsätter han.

En som deltog i utbildningen i Umeå var Robert Borch som har en verkstad i Hörnefors söder om Umeå. 

– Det är bra utbildning även om jag redan har lärt mig en del om elbilar. Det som är viktig är att lära sig hur man kopplar till och från högvoltsspänning, säger Robert Borch. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.