Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill ha förslag hur man kan bebygga ett sånt här område” Hör kommunalrådet om gamla förorenade Scharinsområdet. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Här vill Skellefteå kommun bygga bostäder på gammal förgiftad mark

Uppdaterad
Publicerad

Nu har tretton arkitektförslag på hur kommunen kan bygga bostäder på det gamla industriområdet Scharins presenterats. Området sanerades i över tio år, men fortfarande finns en del gifter kvar i marken.

– Det ska vara en trygg och säker plats att bo på, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd.

I närmare 100 år stod en massafabrik på Scharins industriområde, men lades ned på 80-talet.

Scharinsområdet i Ursviken i Skellefteå klassades som en av Västerbottens mest förgiftade områden. Saneringsarbetet pågick mellan 2001 och 2018 och kostade över 120 miljoner.

Bostadsmarknaden Skellefteå

Nu har tretton bidrag från olika arkitektbyråer runt om Europa presenterats och förhoppningen är att det nu igenvuxna området ska fyllas av liv i framtiden.

Bidragen som presenteras ses som en inspiration i framtagandet av detaljplanen, men kommer inte vara ett färdigt förslag.

Se en del av bidragen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden Skellefteå

Mer i ämnet