Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns lite olika möjligheter” – hör arkitekten Malin Nylander om utmaningarna med platsen. Foto: Anders Öhlund/SVT

Framtiden för Scharinsområdet i Ursviken har blivit tävling för arkitekter

Uppdaterad
Publicerad

För 80 år sedan låg en massafabrik på Scharins gamla industritomt i Ursviken i Skellefteå. Nu planeras det ett nytt bostadsområde för upp till 3 000 lägenheter på platsen. Unga arkitekter från Europa tävlar nu om att hitta den bästa lösningen.

Produkter som unitex och tretex var stora vid Scharins fabrik där flera hundra personer arbetade för 80 år sedan.

Men på 80-talet lades allt ner. Området sanerades, men vissa delar innehåller fortfarande dioxiner och arsenik.

Nu ska unga arkitekter i Europa få komma med förslag på hur det nya området ska se ut.

– Framför allt vill jag ta till vara på älven, öppna upp en strandpromenad och lägga lägenheter där. Det kommer att bli häftigt, säger arkitekten Malin Nylander.

”Här finns verkligen möjligheter”

Så sent som för ett år sedan upptäckte kommunen att det fanns möjlighet att bygga här. Byggande på delvis förorenad mark kräver speciell teknik, men det har skett på flera håll i Europa. Den första juli ska alla tävlingsbidrag vara inne för hur området kan se ut.

Tidigast om 5-10 år kan byggnationerna vara igång.

– Vi hoppas på nya bostäder, området för rekreation, ny strandlinje där man kan gå och cykla. Dessutom nya bryggor och restauranger. Här finns verkligen möjligheter, säger Linda Bystedt, samhällsstrateg vid Skellefteå kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.