Foto: Privat.

Härbärge byggs för de nödställda

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Umeå bygger just nu ett temporärt härbärge till de nödställda EU-migranterna. Även i Skellefteå rycker kyrkan ut. Där går flera församlingar samman för att göra en insats.

Förberedelserna för att göra ett vinterhärberge på Backengården i Umeå pågår för fullt. Man räknar med att arbetet ska vara klart under fredagen och att barnfamiljer ska kunna flytta in så snart som möjligt.

– I dag är vi sju stycken som arbetar med att snickra sängar och ställa i ordning. Vi räknar med att hinna färdigt idag, säger Mats Bohman.

50-tal ska få plats

Idén om ett härbärge föddes och sjösattes redan förra året, då i en mindre skala.

– Vi inrymde ungefär 15 personer i fem separata rum. Nu kommer vi att kunna erbjuda 15 rum totalt där uppemot 40-50 personer kommer att få plats, säger Mats Bohman.

Nu har backengården fått klartecken att öppna upp hela bottenvåningen för de EU-migranter som vill ha tak över huvudet och en säng att sova i. I familjerummen finns en dubbelsäng och tillhörande loftsäng där 2-3 barn kan inhysas. Även enbäddsrum kommer att erbjudas.

– Det är kallt i lägren och ingen ska behöva frysa. När vi besökte dem under torsdagen var fönstren alldeles nedisade, så ska ingen behöva ha det. Därför ska vi försöka få in så många som möjligt, säger Mats Bohman.

Litar på volontärer

Lösningen är temporär och ska vara igång till och med i mitten på maj.

– Vi kommer att anställa en person via kyrkan, sedan hoppas vi på volontärer för att få detta att fungera.

Erbjuder uppställningsplatser

Även i Skellefteå hjälps elva församlingar åt med att ta fram uppställningsplatser för husvagnar. Ett 30-tal romer får hjälp på det här sättet under vintern.

– Det är fantastiskt att vi kan göra den här sociala insatsen tillsammans, säger pastor Peter Eriksson i Pingstkyrkan i ett pressmeddelande.

Han tycker att det är fantastiskt att församlingarna har lyckats komma överens om den här unika lösningen.

– Nu kan vi tillsammans uppfylla ett av våra viktigaste uppdrag. Nämligen att vara medmänniskor till gagn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.