Margaretha Olofsson är en av många lokala producenter som drabbas hårt av att Bondens egen marknad ställs in. Foto: SVT

Hårt slag för lokala producenter när Bondens marknad ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Bondens marknad ser i år inte ut att bli av, om inte regeringen ändrar begränsningen på max 50 personer. Och en inställd marknad innebär ett hårt slag för de lokala producenterna.

– Det är säkert en tredjedel av våra intäkter, säger grönsaksodlaren Margaretha Olofsson från Lövånger.

Vanligtvis betyder augusti starten på Bondens egen marknad i Umeå, men i år finns det risk att den inte blir av. Anledningen är att marknaden räknas som ett evenemang och om inte begränsningen som regeringen satt på max 50 personer hävs, då kan inte marknaden genomföras som planerat.

– Jag har inte stängt dörren, men vi är ju inte 100 procent säkra på att det blir av. Det kan hända att vi gör ett annat upplägg, skjuter upp det helt eller ändrar reglerna, säger Christina Hammerström.

Coronaviruset i Västerbotten

Kommunen erbjuder lösningar

Enligt Hammarström har de fått erbjudande från Umeå kommun att använda Vänortsparken som alternativ plats.

– Vi har tittat på olika platser, att vi kan dela upp det och ha marknaden på några olika ställen, men ännu är inget bestämt, säger Hammarström.

Kommunen har även erbjudit de som vill att söka de fyra uppställningsplatserna som finns på Rådhustorget i Umeå, och några har nappat. Men att utöka de fyra platserna till fler, är inget som kommunerna har planer på.

Drabbar de lokala producenterna hårt

För många av de lokala producenterna av grönsaker, honung, kött och fisk är marknaden en stor inkomstkälla och nu har många börjat titta på andra lösningar för att få sina varor sålda. SVT har varit i kontakt med flera av de som tänkt medverka på Bondens egen marknad och alla vittnar om samma sak, det är blir tufft att få allt sålt.

Hör en av de lokala producenterna om betydelsen av Bondens egen marknad i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet