Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) understryker mackarnas betydelse för glesbygden. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Skärpta säkerhetskrav kan tvinga mackar att stänga

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta säkerhetskrav som träder i kraft nästa sommar påverkar 500 bensinmackar i glesbygden. För de samhällen där mackarna tvingas stänga kan det kraftigt påverka samhällsservicen och skapa problem för hemtjänsten och räddningstjänsten.

Innan juli 2022 måste alla bensinstationers rör och ledningar rostskyddas för att minska risken för läckage, enligt föreskrifter från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

För de större bensinbolagen utgör de investeringar som behövs för att möta säkerhetskraven inga större problem. Men för de 500 mindre bensinmackarna i landet kan investeringar på hundratusentals och i vissa fall miljoner kronor blir en hård smäll.

– Näringsidkare kan i värsta fall behöva stänga, säger Bogge Bolstad, affärsutvecklare på Vilhelmina kommun.

Påverkar övrig service

De som äger bensinstationer i glesbygden har ofta även annan verksamhet, som livsmedelsbutik med postutlämning och apotek. Om bensinstationen tvingas stänga ner kan den övriga verksamheten påverkas och mycket av servicen i närområdet försvinna.

– Det påverkar hela livet på landsbygden. Om det inte finns någon mack fungerar inte annan service heller. Hur ska hemtjänsten åka till sina brukare? Färre kommer lockas att flytta dit, säger Helena Lindahl (C), riksdagsledamot.

Helena Lindahl åkte för någon vecka sedan runt i Västerbottens inland och besökte mackägare. Nu kommer hon lyfta frågan till regeringen för att försöka förlänga tidsfristen.

– Det går inte att jämföra en liten mackägare med ett stort bensinbolag, säger hon.

SVT nyheter har varit i kontakt med inrikesministern och landsbygdsministern som avböjt att kommentera frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.