Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer att vara förödande” – hör mackägaren i Gargnäs. Foto: Viktor Lundmark/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bensinmacksägare i Gargnäs: ”Vi tjänar inga pengar på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta säkerhetskrav kan tvinga många bensinsmackar i glesbygden att stänga. För de bensinmacksägare i glesbygden som SVT Västerbotten pratat med handlar verksamheten idag om att erbjuda en service som behövs – inte om att tjäna pengar.

– Vi tjänar inga pengar på det här, säger Jan Jonsson, som äger livsmedelsaffär och en bensinstation i Gargnäs utanför Sorsele.

Anders Skum i Ammarnäs har liknande förutsättningar som Jan Jonsson i Gargnäs. Han äger bensinstation och ett förädlingsföretag för kött och fisk i Ammarnäs.

För att nå nya höjda säkerhetskrav måste bensinmacksägare i glesbygden göra investeringar på hundratusentals och i vissa fall miljoner kronor. Anders Skum känner oro för att hans förädlingsföretag ska gå i konkurs när investeringar på bensinstationen ska göras.

– Jag har i så fall tre personer som blir utan jobb. Tre jobb i Ammarnäs motsvarar tusentals jobb i Umeå, säger Anders Skum.

Vill se riktade medel

Både Jan Jonsson och Anders Skum menar att bankerna nu i pandemitider inte lånar ut pengar. Från regionen kan de söka investeringsstöd.

– Men då stänger vi dörrarna för andra investeringar i företaget, säger Jan Jonsson.

Nu hoppas de att tidsfristen för att uppfylla säkerhetskraven förlängs eller att det skjuts till riktade medel för att göra investeringarna.

– Utan en bensinstation så dör Ammarnäs, säger Anders Skum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer