Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många vill egentligen sälja” – hör Sara von Ahn berättar om det ökade trycket på Pantbanken i Umeå Foto: Anders Öhlund/SVT

Hårt tryck hos Umeås pantbank – föremål hämtas inte ut: ”Hårdare tider”

Uppdaterad
Publicerad

Inflation och prisökningar märks tydligt på pantbankerna. Allt fler lämnar in föremål och färre hämtar ut det som pantsatts.

– Vi ser ett ökat lånebehov hela tiden. Guld är det vanligaste som folk pantar, guldpriset är dessutom väldigt högt just nu, säger Sara von Ahn vid pantbanken i Umeå.

På Pantbanken kan man lämna in alltifrån sameslöjd och instrument till ädelstenar och klockor. Detta år har det skett en tydlig ökning i utlåning av pengar.

– Vi ser en ökning med närmare 20 procent jämfört med i fjol. Det är en ökning av antalet kunder. Vi har aldrig haft sådant tryck som vi har nu, säger Peter Sundström, vd Pantbanken Sverige.

Tidigare var det 90 procent av de som lämnade in föremål som hämtade ut dem, nu ligger den siffran på 85 procent. Enligt Sara von Ahn som driver pantbanken i Umeå handlar det för många kunder om att snabbt få loss pengar.

– Det märks tydligt att det är hårdare tider. Vi har sett att inlämningarna ökar hela tiden. Många struntar också att i att hämta ut det man pantar. Till sist går det ut till auktion, berättar hon.

Se klippet för att höra Sara von Ahn berätta om det ökade trycket på Pantbanken i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.