”Formell pilotutbildning behövs” – Hör haverikommissionens Peter Swaffer berätta Foto: SVT

Haverikommissionen vill ha formell pilotutbildning efter flygolyckan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Efter Haverikommissionens utredning om flygolyckan i Umeå ville man se ökad säkerhet och mer utbildning för piloter. Dessutom ville man att frågan om lastvikt i flygplan skulle ses över. Men EU:s flygsäkerhetsmyndighet, EASA håller inte med.

Vid flygolyckan i Umeå i juli år 2019 omkom åtta fallskärmshoppare och en pilot. Statens haverikommission har fortfarande en förhoppning om att en mer formell utbildning för piloter som flyger fallskärmshoppare ska införas på EU-nivå. Resultatet skulle i så fall vara en ökad säkerhet vid fallskärmshoppning och nationellt har redan krav för att öka säkerheten kommit.

Haverikommissionen har fått svar från EASA men hade andra förhoppningar.

Flygkraschen i Umeå

– Vi har i rapporten gjort liknelser vid om man till exempel drar ett segelflygplan efter sig vid start eller om man har en reklamskylt efter sig. I de två fallen behöver man en formell pilotutbildning men det behövs inte vid fallskärmshoppning menar EASA, men det tycker vi på haverikommissionen, säger Peter Swaffer, avdelningschef vid Statens haverikommission.

Finsk utredning öppnas igen

I Finland inträffade en snarlik flygolycka i Jämijärvi, 2014. Då omkom åtta hoppare efter att planets vinge gett vika i luften. Efter olyckan föreslog utredningen bland annat en riktad träning för piloter. EASA avslog den gången säkerhetsrekommendationerna från den finska haverikommissionen men har nu valt att öppna ärendet igen.

Hur det påverkar den svenska utredningen återstår att se men i januari ska man återkoppla till EASA och i mars ska resultat vara på plats.

– Vi är i processen internt nu att vi får värdera deras svar. Sen återkopplar vi efter nyår men jag hoppas att de stödjer att en formell utbildning vore till gagn, säger Peter Swaffer.

SVT nyheter Västerbotten har varit i kontakt med EASA som avböjt en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet