Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metall på Volvo lastvagnar i Umeå, är glad över att cirka tusen anställda går tillbaka till heltid från och med fredag. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Tillbaka till heltidsjobb på Volvo lastvagnar i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På fredag går en stor del av de anställda på Volvo lastvagnar tillbaka till heltidsjobb. – Det är väldigt positiv känsla att börja jobba heltid igen. Nu minskar oron för våra medlemmar, åtminstone fram till september-oktober, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF metall på Volvo lastvagnar i Umeå.

Det är cirka tusen personer som går tillbaka till heltid i samband med att korttidspermitteringarna avslutas på Volvo lastvagnars hyttfabrik i Umeå.

Enligt Jan Olov Carlsson är det i princip redan full fart i tvåskift på fabriken. Orderingången, tillsammans med gamla ordrar som ligger kvar, gör att inte en enda dags permittering kommer att kunna läggas ut fram till oktober, enligt Carlsson.

Coronaviruset i Västerbotten

Viktigt med fortsatta leveranser under pandemin

– Det är en lättnad för oss just nu, men sen beror ju produktionen framåt på om Volvo fortsätter att få leveranser från våra leverantörer under den pågående coronapandemin, säger Jan-Olov Carlsson. 

Den 23 mars stoppade AB Volvo produktionen i Sverige. I Umeå permitterades 1400 medarbetare på hyttfabriken. I slutet av april mjukstartade produktionen upp i Umeå igen. Då innebar avtalet arbete till 40 procent och permittering till 60 procent.

En del av tjänstemännen fortsätter vara permitterade

Permitteringen för IF Metalls arbetare upphör den 12 juni. Tjänstemännen på fabriken kommer dock att fortsätta vara permitterade i olika grad fram till den 22 september, med undantag för vissa produktionsnära funktioner som även dom undantas från fortsatt permittering efter den 12 juni.

Under permitteringen har arbetarna haft ett löneavdrag på 7,5 procent. Omförhandlingen av permitteringarna innebär även att företaget återbetalar 1,5 procent av löneavdraget eftersom de permitterade har arbetat mer än 40 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet