”Bara Sverige som gäller i år” – hör några Umeåbor om semesterplanerna. Foto: SVT

Hemester och svemester för många även i sommar – Västerbottens campingar rustar

Uppdaterad
Publicerad

Få åker utomlands och även i år blir det svemester eller hemester för de flesta. På campingarna i Västerbottens län rustar man nu för sommaren som de hoppas ska bli bättre än förra året.

Samtidigt som smittoläget blir bättre och bättre är det inte alla som vågar planera resor i sommar. Och ytterst få har bokat utlandsresor.

På campingarna i länet rustar man nu för sommaren som de hoppas ska bli bättre än förra året. I Skellefteå har Byske camping till exempel fått ganska många bokningar medan Skellefteå camping har färre.

– Det beror nog på att man vill vara ute i naturen eller på stranden och inte inne i stan, säger Marie Lindquist Holmlund som är chef för bägge anläggningarna.

”Fler upptäcker camping”

I södra Sverige rapporteras det om att campingarna är fullbokade redan. Men i norra Sverige ser det annorlunda ut eftersom många campingar brukar ha många gäster från Norge. Ansia resort i Lycksele brukar till exempel ha runt 40 procent norska gäster.

– Vi tror ändå på en bra sommar. Fler upptäcker camping och vi har gjort satsningar för att möta nya gäster, säger Anders Långström, anläggningschef.

Och de SVT pratar med i Umeå bekräftar bilden. Ingen planerar någon utlandsresa. Det är Sverige som gäller på årets semester.

Hör hur några Umeåbor tänker om årets semester i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.