Foto: Privat/SVT

Hemresan från fjällen: ”Bilen kanade bakåt i uppförsbacken”

Uppdaterad
Publicerad

Petra och Henrik Börjesson från Vännäsby körde från Borgafjäll till Vännäsby på nyårsdagen.

– Det var bland det halkigaste jag har upplevt, säger Henrik Börjesson.

Hemresan från fjällen på årets första dag blev svår för många med isiga vägbanor fyllda av vatten och halkbekämpning som dröjde. Petra och Henrik Börjesson från Vännäsby körde från Borgafjäll vid lunchtid, en resa på 29 mil, som tog dubbelt så lång tid att köra.

Vägar beskrivs som isbanor

Under veckan har bussar ställts in och bilister har fått avvakta eller kört på vägar som beskrivits som rena isbanor. Under torsdagen fortsatte problemen med bilar som blev stående längs vägarna i inlandet.

Men enligt Peter Jonsson, kommunikatör på Trafikverket, gör entreprenörerna på de olika orterna rätt prioriteringar och det sandas och saltas eftersom.

-Vi vet att det är förrädiskt i Västerbotten, särskilt i inlandet, men vi går ut med den information som behövs, säger presskommunikatören för Trafikverket Peter Jonsson.

Manar till försiktighet

Trafikverket manar till extra försiktighet och uppmanar bilister att planera sin körning. Men att bilvägar stängs helt på grund av halka är, enligt Peter Jonsson, ytterst ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.