Nu tvingas CSN-smitarna betala

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har CSN i Umeå jagat lånesmitare utomlands. En ny dom i USA gör att det lättare.

– Fler kommer att betala, säger Helena Fällman, verksjurist.

Förra hösten fick Centrala studiestödsnämnden i Umeå ett större ansvar för att driva in studieskulder från svenskar som bor i utlandet. Ett 20-tal personer jobbar med att likt detektiver leta reda på låntagares adresser och sen övertala dem att betala. Men det är många som vägrar.

Valde att gå till domstol

I helgen föll en dom mot en 46-årig man som flyttat till USA och smitit från 1,5 miljoner kronor i CSN-lån. CSN-kontoret i Umeå hade försökt få honom att betala under flera år men valde att driva ärendet i domstol. Och domstolen i San Diego gav CSN rätt. Studielån som är tagna enligt svensk lag är bindande även i USA och mannen ska därför betala sin skuld.

– Domen betyder jättemycket. Den ger oss jättebra verktyg att jobba vidare med. Fler kommer att börja betala, säger Helena Fällman, verksjurist på CSN.

Handlar om miljarder

Och det är stora summor som CSN hoppas ska börja rulla in. Totalt sett är låntagare utomlands skyldiga CSN 12,9 miljarder. I USA är låntagare skyldiga sammanlagt 2,3 miljarder kronor. 25 procent av dem är så kallade ”dåliga betalare” enligt CSN. Det betyder att de bara betalat av lite eller inte betalat tillbaka något alls på tre år. I Sverige betalar de flesta tillbaka på sina studielån. Bara 4 procent är dåliga betalare.

– Det ska vara lika för alla. Alla ska betala tillbaka oavsett om du bor i Sverige eller utomlands, säger Helena Fällman.

Att driva ärendet till domstol har varit kostsamt för CSN, men värt det, enligt Helena Fällman.

– På sikt kommer vi att se stora vinster med den här domen. Fler kommer att inse att det inte går att låta bli att betala, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.