Det lär inte bli grader över 30-strecket, men uppemot 20 grader i oktober väntas till helgen. Foto: Erik Johansen, TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Historisk höstvärme väntar i Västerbotten

Publicerad

En värmebölja letar sig in över Västerbotten i helgen.
– Inte uteslutet att det kan bli uppemot 20 grader, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Under lördagen ska man befinna sig kustnära, i de östra delarna av länet, om man riktigt vill njuta av värmen, enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg.

– Dagen kommer förmodligen börja med väldigt mycket dis, dimma och dimmoln. Senare ska det börja lätta, men mot fjälltrakterna är det lite mer osäkert, säger Stenborg.

Det kommer sannolikt inte vara en klarblå himmel, men temperaturerna kommer nå mellan 15-17 grader, eventuellt 18 grader som mest. Det är möjligt att Skellefteåtrakterna kommer få det varmast.

Mer sol och värme under söndag

Under söndagen är solchansen större, fast inåt fjälltrakterna det kan bli skurar av och till.

– Temperaturer mellan 17-18 grader in på de östra delarna. Inte uteslutet att det kan bli så högt som 20 grader och i sådana fall är det första gången det uppmäts i Västerbotten under oktober månad, säger Per Stenborg.

Vill man uppleva denna värme ska man befinna sig någonstans ganska nära kusten, troligtvis på Skellefteå flygplats, gissar meteorolog Per Stenborg.

När var det såhär varmt sist i Oktober?

Visa

Det nuvarande värmerekordet för oktober månad i Västerbottens län uppmättes 9 oktober, 1995. Då var det 18,8 grader varmt vid Umeå flygplats.

Sverigerekordet för oktober, 24,5 grader, sattes i Oskarshamn samma dag, alltså 9 oktober -95.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer