Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Hjärtmottagningen på NUS öppnas igen efter evakueringen

Publicerad

I fredags evakuerades hjärtmottagningen på Norrlands universitetssjukhus, då byggdamm gjort att både patienter och personal börjat må dåligt. Men under måndagen meddelar verksamhetschef Carina Bäckman att personalen fått komma tillbaka till de ordinarie lokalerna.

Redan innan jul så flaggades det för att både personal och patienter på hjärtmottagningen hade börjat känna av det byggdamm som kommit från en renovering av lokalerna intill.

Symptomen var bland annat astmaanfall, svårigheter att andas, röda ögon och utslag på kroppen. Men beslut om att evakuera avdelningen togs först i fredags, då både patienter och personal flyttades till andra lokaler.

Byggstädats överallt

Under helgen har det arbetats aktivt för att kunna öppna hjärtmottagningen igen – vilket gjorde att personalen under måndagen åter var på plats på avdelningen.

– I fredags gicks ventilationen grundligt igenom, och det har i helgen byggstädats överallt. Personalen kände stor skillnad på luften när dom kom till jobbet i morse, och vi återgår nu till ordinarie verksamhet, skriver Carina Bäckman i ett mejl till SVT.

Patienterna väntas dock åter till hjärtmottagningen först under morgondagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer