Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Mottagning på Nus evakuerad – patienter och personal sjuka

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen beslutade man att evakuera hjärtmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå efter att både personal och patienter mått dåligt av byggdamm från en renovering av lokalerna intill.
– Ingen verkar lära sig av de misstag som görs, säger Bengt Sjöberg, huvudskyddsombud i Vårdförbundet Västerbotten.

Redan innan jul började personal och patienter på Hjärtmottagningen må dåligt. Senaste veckan har det eskalerat och på fredagen beslutade man att stänga igen. Det var VK först med att berätta.

– Både en patient och en i personalen har fått astmaanfall. Andra upplever bland annat tungt att andas, röda ögon och utslag på halsen och bröstkorgen, säger Bengt Sjöberg.

Mottagningen har flyttats till andra lokaler men vissa undersökningar måste göras med hjälpmedel som bara finns på Hjärtmottagningen.

– Jag vet inte hur det blir för de patienterna men man måste kanske avboka de besöken. Det kan verksamhetschefen svara på.

”Blir mest irriterad att det återupprepas”

För att kunna återgå till lokalerna måste man enligt Bengt Sjöberg städa lokalerna grundligt, se över ventilationen och få det fritt från damm.

– Det ska göras idag så vi får ha ett nytt möte på måndag och se om vi kan öppna eller inte.

Huvudskyddsombudet menar att den här typen av problem uppstått tidigare och att ingen verkar lära sig av sina misstag.

– Jag blir mest irriterad på att det återupprepas. Vid minsta lilla problem måste man kunna stanna renoveringen och åtgärda problemet så man slipper de här akuta åtgärderna.

SVT har sökt verksamhetschef Carina Bäckman utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer