Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Simon Sandström i Tavelsjö om valet att skaffa en luftvärmepump, och Rebecka Larsson berättar om den höga efterfrågan. Foto: SVT

Hög efterfrågan på luft- och bergvärmepumpar i Västerbotten: ”Hysteriskt”

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på luftvärme- och bergvärmepumpar har formligen exploderat de senaste veckorna. En av dem som har köpt en luftvärmepump är Simon Sandström i Tavelsjö.

– Det är för att spara värme. Nu börjar elpriserna vara så dyra, säger han.

Längsta väntetiden är det på bergvärme – här kan väntetiden vara uppemot 9 månader. Det beror bland annat på komponentbrist. För luftvärmepumpar kan handla om 1–3 månaders väntetid.

– Jag tror det beror på att det varit kallt ute och att elpriserna är på väg upp. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Rebecka Larsson.

”Hysteriskt”

Tillsammans med maken Ronny driver hon ett värmeföretag i Umeå. De har kunder i stora delar av norra Sverige.

– Det är helt hysteriskt. Jag har jobbat med luftvärmepumpar i 15 år och vi slår försäljningsrekord varje dag. Nu börjar det också bli problem att få tag i pumpar. Vi beställer, men vet inte om vi får pumpar levererade och när det sker också, säger Ronny Larsson.

Flera andra försäljare av luftvärmepumpar i Umeå vittnar om samma sak.

I klippet berättar Simon Sandström hur många kilowattimmar han räknar med att spara varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.