Hög medelålder bland politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens kommunpolitiker är inte några ungdomar. Norsjö är den enda kommun i länet där medelåldern i fullmäktige under 50 år. Högst medelålder har Nordmalings fullmäktige med 57 år.

Västerbottensnytts kartläggning av länets kommunfullmäktigen fortsätter. Idag, tisdag tittar vi närmare på åldern på de beslutsfattarna. I Lycksele, Storuman, Åsele och Vännäs ligger snittåldern på kommunfullmäktigeledamöterna på 56 år.

Folkpartiet har de äldsta politikerna i länet, snittåldern är 56 år. De partier som har lägst medelålder är vänsterpartiet och miljöpartiet, med en medelålder på strax under 50 år.

Satt i riksdagen på åttiotalet

En av länets riktiga politiska veteraner är folkpartist. Hon heter Ulla Orring, och fyller i höst 80 år. Hon har varit med i både riks och kommunpolitiken sedan 1950-talet, då hon inledde karriären som fritidspolitiker i Umeå.

– Alla tyckte det var bra att jag kom och jobbade för partiet. Men, det var aldrig tal om att man skulle få något förtroendeuppdrag. Det fick man kämpa för, säger Ulla Orring.

Hon berättar en hennes politiska arbete inleddes i samband med att hon var engagerad i förskolefrågor.

1965 fick Ulla Orring sitt första nämnduppdrag. Då lärde hon sig att politiken inte kan förändra något i expressfart. Efter folkpartiets succéval 1985 tog hon plats i riksdagen.

Lämnar i höst

En förklaring till den höga medelåldern bland de folkvalda folkpartisterna i Västerbotten är partiets dalande opinionssiffror före valet 2002 och att nya partier tagit plats i den politska arenan.

– Ungdomar satsar ju inte på förlorare. Jag tror att vi har lidit av det ett tag. Det är en generation som är borta, säger Ulla Orring.

Till hösten fyller hon 80 år, i samband med det avgår hon förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Umeå. Ulla Orring känner inte att hon lämnar politiken för att ingen lyssnar på henne. Hon menar även att de unga är en viktig del i politiken.

– Man måste ta till vara på entusiasmen. Vad får vi för demokrati om vi inte får med de unga i beslutsfattandet, säger hon

Text: Andreas Liebermann

TV-reporter: Jonas Berring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.