Det har gått bra för Umeåbaserade spelföretaget under corona säger vd:n Matti Larsson och samma visa är det för spelbranschen globalt som skriker efter spelutvecklare. Foto: SVT

Högtryck på spelbranschen under corona – skriker efter spelutvecklare

Uppdaterad
Publicerad

En bransch som det går bra för under coronapandemin är spelbranschen. Många sitter hemma och spelar och försäljningen av spel har ökat globalt. Efterfrågan på spelutvecklare har också gjort att flera spelutbildningar drar igång till hösten.

Lars Lindblom är projektledare på Arctic Gamelab som är en paraplyorganisation för spelföretag i Norrbotten och Västerbotten. Enligt honom går det lika bra nu som innan corona för spelbranschen i norra Sverige.

– Tittar man på spelmarknaden globalt så har ju efterfrågan på spel stigit ganska rejält på grund av corona, säger Lars Lindblom.

Coronapandemin

Han berättar att spelbranschen i norra Sverige har vuxit väldigt mycket och att det finns ett 70-tal spelföretag i Norr- och Västerbotten.

– Idag så finns det ungefär 200 professionella spelutvecklare i Umeå, 150 i Skellefteå och ett 50-tal uppe i Norrbotten, framför allt i Boden. De sista åren har det verkligen exploderat.

Stor efterfrågan på spelutvecklare driver fram utbildningar

– Vi är uppe i ett tempo av ett spel i månaden som släpps i Västerbotten och Norrbotten tillsammans och då tar det ändå ett par, tre år att göra ett spel, fortsätter Lindblom.

På utbildningsfronten har efterfrågan på spelutvecklare märkts av. I höst drar flera nya spelutbildningar igång, framför allt i Skellefteå och Boden och enligt Lars Lindblom är platserna redan fyllda.

– Det stora i vår satsning nu här i Norr- och Västerbotten är på utbildningssidan, att se till att vi får fler spelutvecklare. Med den kraftiga ökningen i spelindustrin och antalet anställda ska det bli väldigt spännande de kommande åren att se vad vi får för spelsuccéer, säger han.

Hör spelföretaget i Umeå berätta om hur branschen hanterat coronapandemin i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet