Höjd lavinfara och stora mängder snö

Publicerad

Naturvårdsverket går nu ut varnar för stor lavinfara i Hemavan och Tärnabyfjällen. Inför fredagen har man höjt risknivån till fyra av fem på lavinskalan.

Det hårda vädret med snöstorm och mycket snö gör att varningen höjs till nivå fyra av fem på lavinskalan. Varningarna gäller på och under branta sluttningar. Lavinerna förväntas kunna utlösas spontant och med stora mängder snö.

– Vi förväntar oss att lavinerna är så pass allvarliga att de kan begrava en människa, säger Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.

Störst risk på fjällets läsida

Enligt Petter Palmgren finns det en risk att laviner går bara av att någon kliver på snötäcket och han rekommenderar den som är på fjället att undvika kalfjället. Störst risk för laviner är det på fjällens läsida.

– Imorgon kommer vädret vara så dåligt att vi avråder från att ge sig ut överhuvudtaget, sikten blir bland annat väldigt dålig. Om man ska ge ett bra råd är det att undvika kalfjället, säger Petter Palmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer