Hör om Adak-biografens nystart Foto: SVT

Höll på att gå under ifjol – nu är Adak filmfestival tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

På fredag inleds den 26:e upplagan av Adak Filmfestival, detta trots att festivalen var nära att läggas ner för ett år sedan. 

2017 var Adak Filmfetsival i kris och Sagabiografens framtid oviss, då den dåvarande styrelsen inte längre orkade driva verksamheten. Men nya krafter har slutit upp och på onsdagen var det premiär för storfilmen ”Mamma Mia! Here we go agaian” i bland annat lilla Adak.

– Vi kände att vi ville kicka igång nystarten för Sagabiografen med en storfilm, säger styrelseledamoten Clara Gustavsson.

– Det känns jätteroligt att festivalen får leva vidare, säger ordförande Jeanette Hallin.

Bara en styrelsemedlem i Adak

Själva festivalen inleds på fredagen och kommer i år att kretsa runt olika teman, till exempel Torgny Lindgren och valåret. I den nya styrelsen är det bara Jeanette Hallin som bor i Adak, övriga medlemmar är spridda över Sverige.

– Det som är positivt är att alla har olika bakgrund och kan bidra med olika saker till festivalen, säger Jeanette Hallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.