Elena Shakirova i Umeå vabbade 120 dagar ifjol – är redan upp i elva dagar i år

Uppdaterad
Publicerad

Elena Shakirova i Umeå var hemma för vård av barn, vab, nästan 120 dagar förra året. Redan nu i januari är hon uppe i elva vab-dagar.

– Nu börjar jag bli less på det här, säger hon.

Hör henne berätta i klippet.

Vabbandet i Västerbotten är uppe i rekordsiffror för januari månad. Smittspridningen av omikron når nya toppnoteringar varje vecka och förutom att många blir sjuka måste många även stanna hemma i familjekarantän.

Elena Shakirova i Umeå är en av alla föräldrar som tvingats vabba mycket. Förra året nådde hon nästan Försäkringskassans maxnivå på 120 dagar per år. Det här året har inletts med elva vab-dagar.

– Vi ser på tv, lagar mat, bygger lego och leker med hans bilar. Om det är fint väder åker vi pulka, säger hon om hur hon och sonen Lawi fördriver dagarna hemma.

Kan bli utan ersättning

Lawi fyller tre år i mars. Trots många sjukdagar har de klarat sig från coronaviruset, hittills.

– Oftast har han bara varit lite förkyld. Men de ringer ju från förskolan om han är snorig och jag vill att han ska vara hemma när han är sjuk. Det är också av omtanke för andra föräldrar, att han inte ska smitta med andra sjukdomar.

Trots att hon är less på situationen har Elena Shakirova förståelse för de restriktioner som råder.

Däremot vill hon att Försäkringskassan ska höja sitt tak på max 120 vab-dagar per år för de som behöver det.

– Vad ska jag göra om jag måste vabba ännu mer i år? Då finns det ingen ersättning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.