Åsa Nyström fick nästan hälften av rösterna i nomineringsvalet till biskopsvalet. Foto: Svenska kyrkan

Hon ser ut att bli den nya biskopen

Uppdaterad
Publicerad

Det preliminära valresultat från Biskopsvalet i Luleå stift visar att den före detta Umeåbon och Lyckseleprästen Åsa Nyström blir Luleå stifts nya biskop. Men det är små marginaler, det preliminära resultatet visar att Nyström fått 50.09 procent av rösterna. 0.09 procent över vad som krävs.

Åsa Nyström har just nu 50.09 procent av rösterna, 50 procent är vad som krävs för att vinna valet. Men de preliminära siffrorna är så pass nära femtioprocentgränsen att det ännu är oklart om biskopsvalet är avgjort. Under onsdagen ska rösterna kontrollräknas, vid klockan 12 kommer ett slutgiltigt resultat.

– Ja nu är jag otroligt glad och förundrar. Men vi väntar på morgondagens kontroller, säger Åsa Nyström.

0.09 procent motsvarar en röst, det är väldigt små marginaler. Den som ligger närmast Nyström är kandidaten Anders Göranzon som fick 22.33 procent av rösterna. Om det visar sig att Åsa Nyström inte når upp till 50 procent imorgon vid kontrollräkningen hålls ett nytt val 5 december. Då ställs de två kandidaterna med flest röster emot varandra.

Om Åsa Nyström skulle vinna valet imorgon innebär det att hon blir det första kvinnliga biskopen i Luleå stift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.