Foto: SVT

Hoppar av MP efter interna strider

Uppdaterad
Publicerad

Ellika Nordström (MP) blir politisk vilde. Anledningen är att hon saknar förtroende för miljöpartiets ledning.

Ellika Nordström som är ett av partiets två språkrör i Umeå blir lämnar partiet för att bli politisk vilde.

Nordström säger till P4 Västerbotten att hon saknar förtroende för Miljöpartiets ledning i Umeå. Hon menar att de tagit viktiga beslut utan att förankra det med medlemmarna.

Blir politisk vilde

–  Bakgrunden är de missförhållanden som råder i föreningen, som är omskrivna i flera lokala media. Jag har i många år arbetat för bättre och mer demokratiska strukturer och en mer positiv och omhändertagande stämning, men inte nått fram, säger Nordström i ett pressmeddelande.

Nordström kom in i Umeå kommunfullmäktige på ett av Miljöpartiets fyra mandat. Hon kommer att behålla sin som politisk vilde efter avhoppet.

–  Hur föreningen fungerar hindrar mig från att driva en grön politik. Jag brinner för den politik jag driver och kommer fortsätta arbeta för de frågorna i kommunfullmäktige utan att tillhöra ett parti, säger hon i pressmeddelandet.

Miljöpartiets språkrör Nasser Mosleh förstår inte Nordström beslut.

– Det är beklagligt och oväntat. Det här är inget som hon har förankrat med oss, säger han till SVT:s Västerbottensnytt.

”Det finns nåt som heter heder och moral”

Vad tänker du om att hon behåller platsen i KF?

– Hon ställde upp i valet under vår flagga. Jag tycker att hon lurar medlemmarna och invånarna som röstat på miljöpartiet om hon behåller platsen. Det enda rätta är att hon lämnar ifrån sig den. Det finns något som heter heder och moral, säger Mosleh.

Även Malin Forss (MP) är kitisk till Nordströms beslut att behålla platsen i kommunfullmäktige.

– Det känns som att hon har lurat Miljöpartiet och väljarna. Hon borde kliva av ordentligt och lämna sin plats, säger Forss.

– Ellika meddelade att hon mådde dåligt i våras. Sedan dess har vi försökt nå henne, utan resultat. Hon har inte gjort en enda dag i valstugorna inför valet, till exempel, säger Forss, som tycker det är tråkigt att Nordström inte pratat med sitt parti.

Vem som nu blir språkrör tillsammans med Mosleh är upp till medlemmarna i partiet att avgöra.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.