Hör gravida Sofia berätta om sin oro inför förlossningen. Foto: SVT

Gravida Sofia berättar om rädslan inför förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsrädslan ökar bland blivande mammor. Sofia Alexandersson i Bygdeå är en av dem som behövt extra hjälp för att hantera sin oro.

Sofia Alexandersson har fem dagar kvar till förlossningen när vi intervjuar henne. Hon är förstagångsföderska och har känt oro.

– Man vill så gärna veta hur ont det kommer att göra? Hur lång tid kommer det att ta? När kommer vattnet att gå? säger Sofia.

Mer harmonisk efter kursen

Under de senaste 20 åren har antalet mammor som söker hjälp för förlossningsrädsla mer än tredubblats vid Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Från 60 patienter år 1994 till över 200 patienter år 2016. Statistiken kommer från Auroraverksamheten vid NUS som erbjuder stödsamtal.

Men det finns andra alternativ också. Sofia Alexandersson ville ha mer omfattande hjälp, så hon anmälde sig till barnmorskan Caisa Sjöströms nystartade privata förlossningsprofylax som bygger på metoden ”Att föda utan rädsla”. Idag känner hon sig mer harmonisk.

– Jag tror på att ha en lugnare andning under förlossningen. Att istället för hyperventilering ha normal andning, vilket den här metoden går ut på. Särskilt om man lider av panikångest som jag har haft tidigare i livet, berättar Sofia.

”En ökad oro och rädsla”

Orsakerna till förlossningsrädsla är många. Rädsla för att förlora kontrollen, bristningar i underlivet, och rädsla för sjukhusmiljön är några exempel. Men de flesta oroar sig för smärtan, enligt barnmorskorna.

– Jag kan se en ökad oro och rädsla bland blivande föräldrar. Varför är svårt att säga men det sker mycket medialt i Sverige just nu. Man kan försöka undvika att läsa för mycket på nätet. Internet är en väldigt bra källa för information, men det finns mer negativt än positivt, säger barnmorskan Caisa Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.