Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska inte avhålla sig från för mycket” – hör neurologläkaren Sara af Bjerkén i Umeå om riskerna med fenomenet ”dopamindetox”. Foto: Linnea Vennström/SVT

Hör Umeåläkaren om fenomenet ”dopamindetox”

Publicerad

Fenomenet ”dopamindetox” går ut på att avstå från snabba belöningar – sociala medier, tv-serier och socker bland annat. Syftet är att må bättre och stressa ner.

Men fungerar det verkligen?

SVT Västerbotten har pratat med dopaminexperten Sara af Bjerkén om det nya fenomenet som cirkulerar på sociala medier. Hon är läkare i neurologi och biträdande universitetslektor på Umeå Universitet.

– Metoden var från början tänkt att behandla beteenden som spelberoende, så jag tror egentligen inte att gemene man behöver det, säger hon.

Fördelar med metoden

Samtidigt, menar hon, kan det fortfarande finnas fördelar med att använda metoden.

– Det kan fungera ändå om det handlar om att bryta vanor, hitta fokus och finna lugn, säger Sara af Bjerkén.

Viktigt signalämne

Dopamin är ett viktigt signalämne i hjärnan som ständigt är inblandat i olika processer – bland annat belöning, motivation, inlärning, minne och motorik.

– Så att i verklig mening kunna fasta från dopamin är inte möjligt, eftersom vi använder dopamin till allt möjligt, säger Sara af Bjerkén.

Hör Sara af Bjerkén om dopamindetox i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.