Foto: SVT

Hovrätten fastställer domen för soprumsmordet i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad
Den 21-årig mannen dömdes i tingsrätten för att ha huggit ihjäl en 89-årig kvinna i ett soprum i Norsjö. Straffet blev 14 års fängelse. Hovrätten fastställer domen.

Det var den 14 oktober förra året som en 89-årig kvinna hittades död i ett soprum i Norsjö, i Västerbotten. Kvinnan hade blivit stucken flera gånger med ett eggvasst föremål, bland annat i huvudet och i bröstkorgen.

21-åringen greps senare på kvällen i sin bostad, som ligger nära soprummet. Mannen har hela tiden nekat till brott.

Skellefteå tingsrätt gick på åklagaren linje och dömde mannen för mord till 14 års fängelse. Motivet ansågs vara ekonomiskt.

Fastställer beslut om skadestånd och utvisning

Den dömda mannen var 20 år vid tiden för brottet. Tingsrätten välde därför 14 års fängelse som påföljd eftersom det är maxstraff när en person är ung.

Liksom Skellefteå tingsrätt anser hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det var den åtalade 21-åringen som dödade den 89-åriga kvinnan i soprummet. Mannen döms även av hovrätten till 14 års fängelse och hovrätten fastställer tingsrättens domslut också i fråga om skadestånd och utvisning.

– Brottsplatsen, det utdragna händelseförloppet och den hänsynslöshet som mannen visat i sin omfattande våldsutövning mot den 89-åriga kvinnan utgör försvårande omständigheter som påverkar fängelsestraffets längd, säger hovrättslagman Susanne Lundgren Jonasson i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer