Hör biologen Bent Christensen – så gör du om du blir biten av en huggorm Foto: SVT / Elias Liljeström

Huggormen har vaknat i norra Sverige – så farlig är den

Uppdaterad
Publicerad

Trots att inte all snö hunnit smälta bort helt i skog och mark i norra Sverige så har ormarna redan varit vakna i ett par veckor.

– Blir man biten bör man uppsöka hälsocentral eller sjukhus, säger Bent Christensen, biolog vid Umeå universitet.

Huggormen är den enda giftorm som förekommer vilt i Sverige, och den finns i hela landet förutom i den nordvästliga fjällkedjan. Den lever i huvudsak på smågnagare, ödlor och grodor.

I Sverige är det omkring 250 – 300 personer som blir huggormsbitna varje år och även om dödsfall är extremt ovanligt bör man ändå uppsöka sjukvård om man skulle bli biten.

– Ibland hör man att den är fullkomligt ofarligt, men det håller jag inte med om. Blir man biten bör man uppsöka hälsocentral eller sjukhus. I Europa är det omkring en person som dör varje år, säger Bent Christensen, biolog vid Umeå universitet.

Hur ska man göra för att undvika att bli biten?

– Då ska man låta bli att mucka med ormen, för det är egentligen det enda sättet som man blir biten. Har man på sig långbyxor och stövlar så blir man inte biten. De är inte aggressiva. Det är om man rör vid en orm, om man kliver på den eller kommer alldeles för nära som den kan bita, säger Christensen.

Gör tomten orm-ovänlig

Det säkraste sättet att göra tomten ormfri är att se till att den inte är attraktiv för ormarna.

Du kan till exempel:

  • Ta bort rishögar
  • Sätta finmaskigt nät för hål i husgrunder
  • Kontrollera näten för källarventiler
  • Hålla gräset kortklippt
  • Se till att komposter och lövhögar inte ligger intill husen.

Huggormen är liksom alla övriga reptiler är fridlysta i Sverige. Det betyder att man inte får döda en orm och man får heller inte plocka upp eller flytta på den. Enda undantaget är om man har huggorm på sin tomt. Då får man fånga in och flytta på ormen och om ingen annan lösning finns, får du döda huggormen.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.