Bilden är en genrebild och har ingen koppling till texten. Foto: TT

Hund misstänks ha blivit förgiftad

Uppdaterad
Publicerad

Flertalet kemikalier och elinstallationer fanns åtkomliga för hundar och katter i en bostad i Lycksele. Hunden misstänks ha blivit förgiftad, men hundägaren tog aldrig med hunden till veterinär för undersökning. Nu har djurägaren fått tillsägelse av Länsstyrelsen Västerbotten som anser att ägaren har brister i din djurhållning.

Djurägaren hade tidigare fått ett föreläggande av länsstyrelsen att låta veterinärundersöka hunden och sedan skicka in journalen från veterinären till länsstyrelsen. Men då ingen journal kom in gjorde länsstyrelsen i början av januari en ny kontroll av djurhållningen i bostaden.

Där framkom det att något veterinärbesök aldrig hade gjorts, trots att både hundägaren själv och länsstyrelsen tidigare uppmärksammat att hunden var mycket undernärd. Det var hundägaren själv som uppgett att hon trodde att hunden blivit förgiftad, men trots det tog hon aldrig med hunden till veterinären.

Inredning riskerade falla ner på djuren

Länsstyrelsen uppger att om ett djur får i sig kemikalier eller kommer i kontakt med elinstallationer kan djuret bli förgiftad eller få fysiska men som kan påverka deras hälsa. I bostaden var dessutom flyttkartonger och inventarier placerade så att de riskerade att falla ner på djuren.

Nu har länsstyrelsen beslutat att hundägaren ska låta veterinärundersöka hunden med avseende på hundens hull samt se till så att inget djur kommer i kontakt med skaderisker. Gör inte hundägaren detta kommer ytterligare åtgärder att vidtas och frågan om omhändertagande av djur och djurförbud kan bli aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer