Hunden Wilma fick 16 valpar – se rekordkullen i klippet. Foto: Privat.

Hunden Wilma i Skellefteå fick 16 valpar – se den stora kullen

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteåbon Linda Sundgren trodde att hennes irländska setter Wilma bar på åtta valpar. När det så var dags att valpa natten mot tisdag föddes dubbelt så många.

– Det kom bara fler och fler, säger Linda som nu söker efter en tik som kan hjälpa till att dia de små.

Enligt statistik från Svenska kennelklubben får irländska settrar i genomsnitt åtta valpar per kull. Det var också så många som Linda Sundgren trodde att hennes tik Wilma skulle få.

– Det var åtta som syntes på ultraljudet hos veterinären och man brukar ändå se ganska bra när det gått så pass lång tid, berättar Linda.

”Det kom bara fler och fler”

Därför blev det något av en chock när valpningen satte igång natten mot tisdag.

– Jag hade gjort klart för åtta valpar, men det kom bara fler och fler. Till slut var det 16 stycken. Tack och lov hade jag min kompis här. Och allt gick jättebra, Wilma var duktig och tar väldigt bra hand om dem, berättar Linda Sundgren.

Söker tik som kan dia

Trots att Wilma gör sitt bästa för att utfodra sin jättekull så söker nu Linda Sundgren en tik som kan dia några av valparna ett tag. Eftersom Wilma bara har tio spenar att erbjuda måste Linda ge valparna ersättning en till två gånger i timmen.

– Det är rätt jobbigt eftersom jag också måste väga de hela tiden för att se om de går upp tillräckligt i vikt. Jag söker någon om har en tik som är skendräktig med mjölk eller en tik som har någorlunda jämngamla valpar, säger hon.

Stor respons på sociala medier

Linda Sundgren har efterlyst hjälp i sociala medier och responsen har varit stor. Men hittills har de som haft tikar med mjölk bott för långt bort för att Linda ska känna sig bekväm att åka dit med valparna.

– Jag fortsätter leta, säger hon.

Se de gulliga små valparna och deras trötta mamma i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.