Foto: Tommy Forsgren

Hundratals umeåbor demonstrerade mot nazism

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen samlades hundratals umeåbor på Renmarkstorget för att stå upp mot nazism och främlingsfientlighet.

En av de som var på plats och talade under manifestationen var Malin Malm. Hon var glad över att så många dök upp på Renmarkstorget för att visa sin avsky mot nazisterna. Men menar också att det krävs ett långsiktigt arbete för att bekämpa dem.

– Jag tycker att vi måste organisera oss långsiktigt mot nazismen. Det räcker inte med att mötas här idag, vi måste organisera oss och skapa demokratiska mötesplatser och bekämpa den isolering och frustration som människor som vänder sig till den här typen av organisation känner, säger Malin Malm, som också är distriktsordförande inom SSU.

Nynazister på Umeåskola

Manifestationen är ett svar på den olagliga nazistiska demonstration som tog plats på Tegs centralskola i torsdags. Skolan fick ett ovälkommet besök från en nynazistisk organisation där nynazister pratade i megafon till skolans elever och höll upp en banderoll. Ett tilltag som blivit hårt kritiserat inte minst med tanke på den unga målgrupp nazisterna försökte vända sig till.

En styrkeuppvisning

Malin Malm anser att den här typen av kortsiktiga aktioner mot nazism också dem har en viktig funktion.

– Den här manifestationen är en styrkeuppvisning. Det är talande att NMR kan lägga massa tid på att planera en demonstration och det dyker upp fem stycken. Vi lägger upp ett enkelt facebookevenemang och det kommer hundratals, säger hon till SVT.

Enligt SVT:s utsända reporter var det uppskattningsvis omkring 700 personer som deltog under manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.