De anläggningar som är godkända för att få certifikat rapporterar in sin elproduktion. För varje megawattimme el (=1000 kilowattimmar) får ägaren ett elcertifikat. Systemet tvingar samtidigt alla elleverantörer att ha en viss mängd ”certifikatsel” i sin elförsäljning. Det innebär att alla som säljer el till förbrukare måste köpa elcertifikat av de producenter som har certifikat att sälja.
Elkunderna betalar
Kostnaden för elcertifikaten läggs på som ett extra påslag på elräkningen. Det är alltså elkunderna som betalar in pengarna i elcertifikatssystemet och det är de anläggningar som är godkända som producenter av förnyelsebar el som får extra mycket betalt för sin el. Därmed ökar lönsamheten för den förnyelsebara elproduktionen och därmed elbolagens intresse av att investera i förnyelsebar elproduktion.
Marknaden
Systemet bygger på att det ska finnas en marknad för certifikaten. Dessa säljs på en börs där priset kan stiga om det är ont om certifikat och sjunka om det finns gott om certifikat. Just nu ligger priset på strax över 30 öre/kWh. För kunderna varierar kostnaden för elcertifikaten också i takt med förändringar i börspriset för certifikaten. Just nu tar Skellefteå Kraft ut 7,5 öre/kWh, vilket motsvarar 1500 kronor per år för en eluppvärmd villa. (varken Umeå energi eller Storumans energi redovisar hur stor del av elpriset som utgörs av kostnaden för elcertifikaten).
Mindre kraftverk
Förutom anläggningar som är nya så togs även ett antal äldre anläggninar med i systemet från start. De flesta är mindre vattenkraftverk, men det ingår även biobränsleeldade kraftvärmeverk, vindkraftverk och en del större vattenkraftverk där produktionen ökats. De anläggningar som fanns redan innan elcertifikatsystemet startade stod 2009 för 76 procent av den elproduktion som hade rätt till elcertifikat. Bland dessa finns en del, framför allt biobränsleeldade kraftverk, som har bytt bränsle och därmed fått rätt till elcertifikat.
Miljöbidrag
Elleverantörernas kostnad för elcertifikaten ingår som en del av det elpris som elleverantörerna tar ut ifrån sina kunder. Elcertifikatsystemet innebär därmed en ökad kostnad för slutkonsumenterna, men konsumenterna får i gengäld en bättre miljö.
Arne Muller